- 1/2 około 5 kilogramowej dyni
- 1.5 litra wywaru warzywnego
- 1 puszka cieciorki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielone, ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowujemy wywar warzywny, chyba, że chcemy oszczędzić na czasie, tak jak ja to zrobiłam, rozpuszczamy w gotującej się wodzie kostki bulionowe. Używam tych ekologicznych, bez glutaminianu. Do wywaru wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cieciorkę i miksujemy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na jednolity krem. Dodajemy paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie zagotowujemy. Podajemy z grzankami, startym parmezanem i keksem śmietany.

Hm, chętnie spróbuję- tyle dyni się u rodziców wyhodowało, że trzeba szukać najróżniejszych pomysłów :D
OdpowiedzUsuńMoja dynia też wyhodowana :) jak na razie niestety jedna....
Usuń