Babka orkiszowo-bananowa

Dzisiaj przepis na babkę z bananami. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne.Przy tym jest prosta i szybka w wykonaniu, nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 średnie banany

  Mąkę mieszamy z sodą. Jajka ucieramy z cukrem,  następnie dodajemy miękkie masło i nadal ucieramy na gładka masę. Do masy wsypujemy stopniowo po łyżce mąki. Mieszamy na jednolitą masę. Banany obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160C przez 45-55 minut.




6 komentarzy:

  1. Można zrobić na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za fajny przepis. Babka wyszla przepyszna a szczegolnie bardzo smakowala dziecia. Dodaje do moich ulubionych przepisow.

      Usuń
  2. Jestem taką fanką bananów i ciasta bananowego... muszę zrobić Twoją babkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy jak zblenduje banany to wyjdzie mi baba? :P

    OdpowiedzUsuń