- 250g mąki orkiszowej jasnej
- 150 mąki kokosowej
- 250 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka sody
- 350 g śliwek węgierek
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą masę, dodajemy kremówkę i miękkie masło i nadal ucieramy. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją delikatnie z przesianą mąką z sodą i z ubitymi białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, a na wierzch układamy śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone możemy posypać zmielonym cukrem trzcinowym.

nie słyszałam jeszcze o mące kokosowej! zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa produkowana jest z odwodnionego miąższu orzechów kokosowych. Nie zawiera glutenu. Bogata jest w błonnik i składniki odżywcze.Pozdrawiam :)
Usuńwygląda bardzo smacznie, ale mam teraz ochotę na śliwki:) muszę spróbować mąki kokosowej:)
OdpowiedzUsuńJa akurat od słodyczy staram się uciekać. Ale z innych twoich przepisów korzystam :) Nominowałam Cię do Liebster Bog Award - więcej szczegółów u mnie: stylowoizdrowo.blogspot.com. Zapraszam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń