SERNIK alzacki

Poniżej znajdziecie przepis sprawdzony wielokrotnie na bardzo szybki, delikatny i pyszny sernik, nie tylko na święta.

Składniki:
  • 1 kg sera  (z kubełka)
  • 250 g cukru trzcinowego drobnego
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok i starta skórka z limonki
W misce ucieramy masło z cukrem i jajkami na puszysta masę. dodajemy ser z budynie i sodę, dokładnie mieszamy; następnie sok  i skórkę z limonki. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160C przez około 40 - 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje zimny z lodówki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz