- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- około 1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- 250 g wędzonego boczku
- 400 g pieczarek
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Makaron przygotowujemy wg przepisu podanego w zakładce makarony.
Boczek kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na patelni. Usuwamy nadmiar tłuszczu i dodajemy pokrojone w plasterki, oczyszczone i obrane pieczarki. Chwilę podsmażamy i dodajemy wino. dusimy do miękkości. Następnie solimy i pieprzymy oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy śmietanką i redukujemy objętość. Doprawiamy w razie potrzeby. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany np. natką pietruszki.


Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń