Makaron orkiszowy z boczkiem i pieczarkami "Ala Carbonara"

Składniki na makaron:
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • około 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 400 g pieczarek
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Makaron przygotowujemy wg przepisu podanego w zakładce makarony.
Boczek kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na patelni. Usuwamy nadmiar tłuszczu i dodajemy pokrojone w plasterki, oczyszczone i obrane pieczarki. Chwilę podsmażamy i dodajemy wino. dusimy do miękkości. Następnie solimy i pieprzymy oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy śmietanką i redukujemy objętość. Doprawiamy w razie potrzeby. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany np. natką pietruszki.
 



2 komentarze: