Naleśniki orkiszowo-ryżowe

Poniżej podaję przepis na naleśniki z dodatkiem mąki ryżowej, które szczególnie polecam ze względu na delikatny smak :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 miarki maki orkiszowej jasnej
  • 1 miarka maki ryżowej
  • 3,5-4 miarki mleka
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wkładamy do głębokiego naczynia i miksujemy na jednolitą masę. Mleka dodajemy 3-3,5 miarki w zależności od wielkości jajek a tym samym konsystencji ciasta.
Smażymy na oleju kokosowym (polecam go do smażenia) :)
Podajemy dowolni na słodko lub słono.







2 komentarze:

  1. Anonimowy6/11/2016

    Hej, co to znaczy: 1 miarka? czyli np. 2 szklanki mąki i 4 szklanki mleka? Jeśli tak, to nie lepiej napisać - szklanka tego i tego, albo wytłumaczyć,co to znaczy:miarka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może być 1 szklanka, 1 kubek czyli 2:1:4 :)

      Usuń