Chleb orkiszowy I

 Składniki na ciasto chlebowe:
  • 500 gr mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 500 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 42 gr drożdży świeżych
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • po 2 łyżeczki oregano i cząbru

Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, maślankę i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej, mieszamy, i wsypujemy przyprawy, ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i przekładamy do dużej prostokątnej brytfanki lub dwóch mniejszych, do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temp. 200C przez około 60 minut. Aby skórka była chrupiąca, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą, powtarzamy czynność 2-3 razy.
Wyjmujemy z blachy i studzimy na kratce kuchennej.


 
Rada: po wyjęciu chleba z formy, popukany palcem w spód, powinien wydać głuchy odgłos, i jeśli tak nie jest, wówczas musimy dopiec chleb przez jeszcze około 5 minut.

1 komentarz: