- 500 gr mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 500 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 42 gr drożdży świeżych
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 250 ml maślanki naturalnej
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
- po 2 łyżeczki oregano i cząbru
Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, maślankę i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej, mieszamy, i wsypujemy przyprawy, ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i przekładamy do dużej prostokątnej brytfanki lub dwóch mniejszych, do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temp. 200C przez około 60 minut. Aby skórka była chrupiąca, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą, powtarzamy czynność 2-3 razy.
Wyjmujemy z blachy i studzimy na kratce kuchennej.
Rada: po wyjęciu chleba z formy, popukany palcem w spód, powinien wydać głuchy odgłos, i jeśli tak nie jest, wówczas musimy dopiec chleb przez jeszcze około 5 minut.
pieke podobny chlebek ale na zakwasie :)
OdpowiedzUsuń