- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szkl wody
- pęczek szczypiorku z cebulką
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
Pierś myjemy i kroimy w małe kosteczki, wkładamy do miseczki i dodajemy sól,pieprz i oregano. Mieszamy. Szczypior myjemy i drobno kroimy. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy dokładnie na złoty kolor. Dodajemy śmietankę i mąkę wymieszaną z wodą. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Całość przekładamy do prostokątnej foremki i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem lub białkiem jajka kurzego.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.200C przez 20 minut.
- 2 puszki zielonego groszku
- sok z 1/2 cytryny
- 5 listków mięty
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz