Pierniczki śmietankowe

Składniki:
  • mąka orkiszowa jasna
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietanki
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
Miód i cukier rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy do miski i dodajemy jajka, śmietankę wymieszana z sodą, przyprawy korzenne i tyle mąki, aby otrzymać ciasto odpowiednie do rozwałkowania. ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty, za pomocą rureczki do napojów robimy dziurki. Smarujemy białkiem, zdobimy płatkami migdałów i pieczemy w temp. 180 C.
Możemy zmniejszyć proporcje o połowę.




3 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję, ale dopiero co wczoraj upiekłam według Twojego przepisu te z mąki pełnoziarnistej. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne - pysznie smakują z herbatą zaparzoną na przefiltrowanej wodzie :) mamy filtr fitaqua.

    OdpowiedzUsuń