- mąka orkiszowa jasna
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki gęstej śmietanki
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
Miód i cukier rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy do miski i dodajemy jajka, śmietankę wymieszana z sodą, przyprawy korzenne i tyle mąki, aby otrzymać ciasto odpowiednie do rozwałkowania. ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty, za pomocą rureczki do napojów robimy dziurki. Smarujemy białkiem, zdobimy płatkami migdałów i pieczemy w temp. 180 C.
Możemy zmniejszyć proporcje o połowę.
Na pewno wypróbuję, ale dopiero co wczoraj upiekłam według Twojego przepisu te z mąki pełnoziarnistej. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne - pysznie smakują z herbatą zaparzoną na przefiltrowanej wodzie :) mamy filtr fitaqua.
OdpowiedzUsuń