OCET JABŁKOWY na rodzynkach



Aby przygotować ocet jabłkowy potrzebujemy:
  • duży słoik
  • jabłka
  • rodzynki
  • przegotowaną wodę
  • cukier trzcinowy

Na 0,5 kg jabłek dajemy 100 g rodzynek i 3 szklanki wody

W swoim przepisie wykorzystałam 1,5 kg jabłek, 300 g rodzynek, 2 litry 250 ml wody i 5 łyżek cukru trzcinowego.
Umyte jabłka należy pokroić w kawałki, wrzucić do słoja, dodać rodzynki i wodę z cukrem. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 14 dni. Codziennie należy mieszać drewniana łyżką. Kontrolując smak możemy otrzymać ocet mniej lub bardziej mocny, w zależności od potrzeb. Po tym czasie należy zlać płyn i przecedzić go przez gazę lub płótno. Przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.




1 komentarz: