Sernik na kruchym, pełnoziarnistym spodzie

Składniki spodu:

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 żółtko
1/2 kostki miękkiego masła
4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki jogurtu greckiego light
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy formę do tarty o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20 minut.

Składniki masy:

250 g sera twarogowego zmielonego
2 jajka plus białko z jajka ze spodu
6 łyżek cukru trzcinowego
Skórka otarta z 1 cytryny
Cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno. Żółtka z cukrem trzcinowym i waniliowym w miarę możliwości ubijamy na puszystą masę i łączymy z serem. Mieszamy dokładnie, dodajemy skórkę otartą z cytryny i ubite białka. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 25 minut.
Ciasto jest delikatnie słodkie. 


3 komentarze:

  1. świetnie wygląda:) tez taki robię, zawsze to trochę zdrowsze ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no wygląda rewelacyjnie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) ale sernik choć taki zwyczajny to dobry ;)

    OdpowiedzUsuń