Kruche ciasteczka z makiem

Składniki:
  • 550 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 kostka masła
  • 150 g cukru trzcinowego drobnego
  • 4 jajka
  • 2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g suchego maku
  • 150 ml mleka

Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z sodą, makiem, cukrem i otartą skórką z cytryn. Następnie dodajemy miękkie masło i szatkujemy je drobno nożem. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy żółtka do pozostałych składników i wyrabiamy, w miedzy czasie wlewając mleko. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy kwiatuszki. Układamy na pergaminie i smarujemy z wierzchu białkiem. Posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 200C przez 20 minut.



7 komentarzy: