- 550 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 kostka masła
- 150 g cukru trzcinowego drobnego
- 4 jajka
- 2 cytryny
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g suchego maku
- 150 ml mleka
Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z sodą, makiem, cukrem i otartą skórką z cytryn. Następnie dodajemy miękkie masło i szatkujemy je drobno nożem. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy żółtka do pozostałych składników i wyrabiamy, w miedzy czasie wlewając mleko. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy kwiatuszki. Układamy na pergaminie i smarujemy z wierzchu białkiem. Posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 200C przez 20 minut.

Mam ochotę na cały bukiecik takich kwiatków :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńPiękne te ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńŚliczne :}
OdpowiedzUsuńPiękne:) Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń