Pełnoziarniste ciasteczka z cytryną

Składniki:
  • 550 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  
  Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Jajka miksujemy ze 150 g cukru, z sokiem i ze skórką z cytryny , a następnie dodajemy masło. Ucieramy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy pozostałe 50 g cukru i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez 15 minut.





Cytrynowe wypieki








4 komentarze: