Składniki:
- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka masła
- 3 żółtka
- 5-10 dag śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- 40 g cukru pudru
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, sól, cukier puder oraz śmietanę w takiej ilości aby ciasto przypominało konsystencją ciasto makaronowe. Następnie pozostawiamy przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy faworki. Wrzucamy je do rozgrzanego tłuszczu. Pieczemy na złoty kolor. wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.
Hej, świetny post i ogólnie super blog! ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję!
Zapraszam cię również do siebie i do obserwacji oraz do zapisania się do newslettera! Nowy blog ale wiele czeka . Blog o wszystkim, głównie poradnik, każdy znajdzie coś dla siebie.
https://poradyracjonalistki.blogspot.com/2019/09/historia-z-mojego-zycia-powrot-nowosci.html
Pięknie wyglądają te faworki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń