- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g maki ziemniaczanej
- 200 g cukru trzcinowego
- paczka cukru waniliowego
- lub nasionka z połówki laski wanilii
- 5 jajek
- kostka masła
- 2 duże łyżki kakao DecoMorreno
- 1 płaska łyżeczka sody
Jajka z cukrem trzcinowym i wanilią ucieramy na gładka masę. Mąkę orkiszową mieszamy razem z ziemniaczaną, kakaem i sodą. Wsypujemy do jajek, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180C przez 1 godzinę. Babka po upieczeniu powinna być w środku sucha. Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy polewą czekoladową
i wiórkami kokosowymi.
Składniki polewy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao DecoMorreno
- 1/2 szklanki wody
Masło z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy kakao i wodę, gotujemy do momentu, aż polewa zgęstnieje, ciągle mieszając.

wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMoja droga, Twoja babka to istne cudo :-)
OdpowiedzUsuńP.S. chyba jedna literka w tytule spłatała Ci figla i zniknęła ;-)
Dziękuję :) faktycznie uciekła mi literka ale już poprawiłam :)
UsuńMniam, jak czekoladowo:)
OdpowiedzUsuń