Babka kakaowa z polewą czekoladową

Składniki ciasta:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • paczka cukru waniliowego 
  • lub nasionka z połówki laski wanilii
  • 5 jajek
  • kostka masła
  • 2 duże łyżki  kakao DecoMorreno
  • 1 płaska łyżeczka sody

Jajka z cukrem trzcinowym i wanilią ucieramy na gładka masę. Mąkę orkiszową mieszamy razem z ziemniaczaną, kakaem i sodą. Wsypujemy do jajek, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180C przez 1 godzinę. Babka po upieczeniu powinna być w środku sucha. Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy polewą czekoladową  
i wiórkami kokosowymi.


Składniki polewy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao DecoMorreno
  • 1/2 szklanki wody

Masło z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy kakao i wodę, gotujemy do momentu, aż polewa zgęstnieje, ciągle mieszając.












































5 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja droga, Twoja babka to istne cudo :-)
    P.S. chyba jedna literka w tytule spłatała Ci figla i zniknęła ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) faktycznie uciekła mi literka ale już poprawiłam :)

      Usuń