- 1200 ml bulionu (z kostki lub własny)
- 400 gr puszka pomidorów bez skórki
- 400 ml soku z pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 cebula
- śmietana
- natka pietruszki
Ciasto na kluseczki:
- 200gr maki orkiszowej pełnoziarnistej
- ok 150 ml zimnej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sok z pomidorów (ja użyłam sok domowej roboty). Gotujemy do momentu, aż pomidory będą miękkie; następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni na złoty kolor, na jednej łyżce oleju rzepakowego i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Zestawiamy garnek z płyty i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki na kluseczki mieszamy w miseczce na jednolitą, gładką masę. Ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia i wlewamy ciasto do zupy za pomocą małej łyżeczki. Zupę z kluseczkami gotujemy jeszcze przez ok 3 minuty, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z keksem śmietany lub gęstego jogurtu, posypaną natką pietruszki.
Ilość: 4 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz