Zupa-krem pomidorowa z kluseczkami z mąki orkiszowej

Składniki na zupę:
  • 1200 ml bulionu (z kostki lub własny)
  • 400 gr puszka pomidorów bez skórki
  • 400 ml soku z pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz 
  • 1 cebula
  • śmietana 
  • natka pietruszki
Ciasto na kluseczki:
  • 200gr maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok 150 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sok z pomidorów (ja użyłam sok domowej roboty). Gotujemy do momentu, aż pomidory będą miękkie; następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni na złoty kolor, na jednej łyżce oleju rzepakowego i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Zestawiamy garnek z płyty i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki na kluseczki mieszamy w miseczce na jednolitą, gładką masę. Ponownie doprowadzamy zupę  do wrzenia i  wlewamy ciasto  do zupy za pomocą małej łyżeczki. Zupę z kluseczkami gotujemy jeszcze przez ok 3 minuty, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. 
Podajemy z keksem śmietany lub gęstego jogurtu, posypaną natką pietruszki.  

Ilość: 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz