Faworki II







Składniki:

  • 250 g maki orkiszowej jasnej      
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 5-10 dag śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 40 g cukru pudru
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, sól, cukier puder oraz śmietanę w takiej ilości aby ciasto przypominało konsystencją ciasto makaronowe. Następnie pozostawiamy przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy faworki. Wrzucamy je do rozgrzanego tłuszczu. Pieczemy na złoty kolor. wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. Hej, świetny post i ogólnie super blog! ;)
    Obserwuję!
    Zapraszam cię również do siebie i do obserwacji oraz do zapisania się do newslettera! Nowy blog ale wiele czeka . Blog o wszystkim, głównie poradnik, każdy znajdzie coś dla siebie.
    https://poradyracjonalistki.blogspot.com/2019/09/historia-z-mojego-zycia-powrot-nowosci.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają te faworki :)

    OdpowiedzUsuń