Nalesniki orkiszowe z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Przepis na około 8-10 naleśników o średnicy 24 cm.

Nadzienie i mus:
  •  opakowanie mrożonych truskawek 
  • 250 gr serka mascarpone  
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki  przegotowanej wody 

Mrożone truskawki mielimy w blenderze razem z cukrem trzcinowym. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy serek i mieszamy na gładką masę. Do drugiej części dodajemy wodę i mieszamy do otrzymania konsystencji musu. Masą serową smarujemy naleśniki, zawijamy i  polewamy musem truskawkowym. Od razu podajemy. 
 






 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza