Pierogi po litewsku, z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu

Wiem, że lepienie pierogów zajmuje sporo czasu. Ale poszło mi to  nawet sprawnie, ponieważ robiłam je duże, pomagając sobie specjalnymi foremkami do ich lepienia. Efekt mojej pracy poniżej na zdjęciach :)


Składniki na ciasto:
  • 550 g maki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • około 5/6 szklanki wody
  • sól

Na stolnicę przesiewamy mąkę, którą mieszamy ze szczyptą, dwiema soli. Na środku robimy dołek i wbijamy jajka. Następnie zagarniamy ciasto nożem. Zagniatamy dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być luźne. Gdyby było za luźne dodajemy mąkę, gdy za twarde-wodę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki np. za pomocą szklanki lub innych przyrządów do robienia pierogów. W razie potrzeby podsypujemy mąką. W zależności od wielkości krążków umieszczamy na środku odpowiednią ilość farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Nadzienie nie może dostać się pomiędzy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy polane roztopionym masłem.

Składniki na farsz:
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 200 g sera twarogowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Objętościowo dodajemy tyle samo wody co jest kaszy. Ugotowaną miksujemy razem z serem za pomocą blendera.  Dodajemy żółtko i masło. Ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.









4 komentarze: