Wiem, że lepienie pierogów zajmuje sporo czasu. Ale poszło mi to nawet sprawnie, ponieważ robiłam je duże, pomagając sobie specjalnymi foremkami do ich lepienia. Efekt mojej pracy poniżej na zdjęciach :)
Składniki na ciasto:
- 550 g maki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- około 5/6 szklanki wody
- sól
Na stolnicę przesiewamy mąkę, którą mieszamy ze szczyptą, dwiema soli. Na środku robimy dołek i wbijamy jajka. Następnie zagarniamy ciasto nożem. Zagniatamy dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być luźne. Gdyby było za luźne dodajemy mąkę, gdy za twarde-wodę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki np. za pomocą szklanki lub innych przyrządów do robienia pierogów. W razie potrzeby podsypujemy mąką. W zależności od wielkości krążków umieszczamy na środku odpowiednią ilość farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Nadzienie nie może dostać się pomiędzy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy polane roztopionym masłem.
Składniki na farsz:
- 150 g kaszy gryczanej
- 200 g sera twarogowego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Objętościowo dodajemy tyle samo wody co jest kaszy. Ugotowaną miksujemy razem z serem za pomocą blendera. Dodajemy żółtko i masło. Ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńja nie blenduję farszu, a dodaję jeszcze majeranku :-)
OdpowiedzUsuń