Tarta z gruszkami, serem ricotta i pleśniowym oraz migdałami prażonymi w miodzie i syropem klonowym

Składniki ciasta:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • około 3/4 kostki masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Do przesianej mąki wrzucamy masło i drobno siekamy, dodajemy żółtko i łączymy składniki. |Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy nim  równomiernie spód to tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.200C. Podpiekamy 10-15 minut.

Pozostałe składniki:
  • około 300 g sera pleśniowego (np.Coulommiers de Caractere)
  • 250 g serka ricotta
  • zmielony pieprz
  • 6 miękkich gruszek
  • 3 garści płatków migdałowych
  • kopiasta łyżka gęstego miodu naturalnego
  • syrop klonowy

 Ser pleśniowy kroimy w kawałki i mieszamy razem z serem ricotta, doprawiamy pieprzem. Masę serową kładziemy równomiernie na podpieczony spód. Gruszki kroimy w ćwiartki, obcinamy końcówki i wykrawamy gniazda nasienne. Cząstki układamy na warstwie serów. Płatki migdałowe razem z miodem prażymy na patelni około 2 minut. Przekładamy je na wierzch tarty. Całość pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Tartę podajemy ciepłą, polaną odrobiną syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz