- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- około 3/4 kostki masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Do przesianej mąki wrzucamy masło i drobno siekamy, dodajemy żółtko i łączymy składniki. |Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy nim równomiernie spód to tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.200C. Podpiekamy 10-15 minut.
Pozostałe składniki:
- około 300 g sera pleśniowego (np.Coulommiers de Caractere)
- 250 g serka ricotta
- zmielony pieprz
- 6 miękkich gruszek
- 3 garści płatków migdałowych
- kopiasta łyżka gęstego miodu naturalnego
- syrop klonowy
Ser pleśniowy kroimy w kawałki i mieszamy razem z serem ricotta, doprawiamy pieprzem. Masę serową kładziemy równomiernie na podpieczony spód. Gruszki kroimy w ćwiartki, obcinamy końcówki i wykrawamy gniazda nasienne. Cząstki układamy na warstwie serów. Płatki migdałowe razem z miodem prażymy na patelni około 2 minut. Przekładamy je na wierzch tarty. Całość pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Tartę podajemy ciepłą, polaną odrobiną syropu klonowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz