Tarta ze swieżymi figami, serkiem ricotta i brie oraz prażonymi orzechami włoskimi w miodzie

Świeże figi, ser ricotta i brie, orzechy i miód to genialne połączenie smaków. Polecam :)

Składniki ciasta:
  • 200 g maki orkiszowej jasnej
  • 1 żółtko
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 kostki masła

Pozostałe składniki:
  • ser ricotta 250 g
  • 150 g sera brie
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 100-150 g orzechów włoskich łuskanych
  • około 10 sztuk fig świeżych
  • kilka łyżek płynnego miodu

Składniki na ciasto łączymy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. 
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie formę do tarty. Ciasto wykładamy papierem i np. grochem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez około 15 minut.

Na czysty pergamin wykładamy orzechy i polewamy je miodem. Wstawiamy do piekarnika i prażymy w temp.180C przez około 15 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż przestygną.

Ser brie kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy razem z serem ricotta, przyprawiamy solą i pieprzem.

Umyte i osuszone figi kroimy w ćwiartki. 

Na podpieczone ciasto kładziemy warstwę serów, następnie układamy ćwiartki fig (miąższem do góry), a pomiędzy owoce prażone orzechy. Całość zapiekamy w temp. 200C przez około 35 minut.
Tartę podajemy ciepłą. Można polać ją dodatkowo miodem.





5 komentarzy:

  1. Wow, ależ to musi smakować, lista składników przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm... Nie jadłam nigdy figi! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie! :)

    Zapraszam do mnie, dopiero zaczynam

    www.mysweetbody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń