Babka "Zebra" z polewą czekoladową

Składniki:
  • 2 szklanki maki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki orkiszowej pełnoziarnistej
  • dodatkowo 3 łyżki maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki wody
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao DecoMoreno

Składniki na polewę, którą przygotowuje moja przyjaciółka Ania :
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao DecoMoreno

 Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.  Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier, gdy będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z sodą , olej i wodę. ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki maki. Gdyby część z kakaem była zbyt gęsta możemy dodać odrobinę wody. Do przygotowanej tortownicy nakładamy na zmianę po dwie, trzy łyżki jasnego ciasta , następnie ciemnego. Pieczemy w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy czy się upiekło na pomocą patyczka.
W tym czasie przygotowujemy masę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, wodę a następnie kakao. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
Po upieczeniu ciasto ozdabiamy polewą.































4 komentarze: