- 2 szklanki maki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki orkiszowej pełnoziarnistej
- dodatkowo 3 łyżki maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki wody
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao DecoMoreno
Składniki na polewę, którą przygotowuje moja przyjaciółka Ania :
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao DecoMoreno
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier, gdy będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z sodą , olej i wodę. ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki maki. Gdyby część z kakaem była zbyt gęsta możemy dodać odrobinę wody. Do przygotowanej tortownicy nakładamy na zmianę po dwie, trzy łyżki jasnego ciasta , następnie ciemnego. Pieczemy w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy czy się upiekło na pomocą patyczka.
W tym czasie przygotowujemy masę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, wodę a następnie kakao. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
Po upieczeniu ciasto ozdabiamy polewą.
wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńPysznie smakuje i cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń