Ciasto z borówkami i pianką z białek

Składniki :

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 8 łyżek mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • dodatkowo 2 łyżki cukru


Około 750 ml borówek amerykańskich
Żółtka oddzielamy od białek.  Do żółtek dodajemy gorącą wodę i miksujemy . Następnie wsypujemy cukier i ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z sodą i wsypujemy do utartych żółtek. Miksujemy,  dodajemy mleko i rozpuszczone,  przestudzone masło.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 ºC przez 15 minut.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy szczyptę sody. 
I mieszamy z borówkami. Wykładamy na podpieczone ciasto. Zapiekamy ponownie 
w temp. 150 ºC przez 20 minut. 

Kwaśnie, no właśnie

2 komentarze:

  1. Ojjjjj taaak ! Kocham borówki :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaaam! Przy okazji zapraszam do mnie: http://dayoffmylife.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń