Składniki :
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 3 łyżki gorącej wody
- 8 łyżek mleka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody
- dodatkowo 2 łyżki cukru
Około 750 ml borówek amerykańskich
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy gorącą wodę i miksujemy . Następnie wsypujemy cukier i ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z sodą i wsypujemy do utartych żółtek. Miksujemy, dodajemy mleko i rozpuszczone, przestudzone masło.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 ºC przez 15 minut.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 ºC przez 15 minut.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy szczyptę sody.
I mieszamy z borówkami. Wykładamy na podpieczone ciasto. Zapiekamy ponownie
w temp. 150 ºC przez 20 minut.
I mieszamy z borówkami. Wykładamy na podpieczone ciasto. Zapiekamy ponownie
w temp. 150 ºC przez 20 minut.

Ojjjjj taaak ! Kocham borówki :) !
OdpowiedzUsuńMniaaaaam! Przy okazji zapraszam do mnie: http://dayoffmylife.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuń