Chleb z mąki razowej orkiszowej


Zaczyn:
  • 1 1/2 mąki razowej orkiszowej
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 4 lyzki zakwasu z bialej mąki 

Skladniki:
  • 70% mąki razowej orkiszowej
  • 30% mąki pszennej chlebowej
  • W sumie 910 g
  • 600 g wody
  • 1 łyżka soli
  • Zaczyn
Zaczyn przygotowujemy na 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Zostawiamy w naczyniu pod przykryciem.

Po 12 godzinach wszystkie składniki prócz soli mieszamy krótko, aby otrzymać postrzępione ciasto. Przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy na 60 minut.
Po tym czasie posypujemy ciasto solą i mieszamy ręcznie przez około 2 minuty. Odstawiamy na 2,5 godziny.

W czasie  tych 2,5 godzin składamy ciasto dwa razy, co 50 minut.

Po 2,5 godzinach dzielimy ciasto i formujemy bochenki. 

Bochenki układamy w koszyczkach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia  na 2 do 2,5 godziny.

Pieczemy przez 15 minut w temp. 240 stopni C, a następnie przez około 40-45 minut w temp. 215 stopni. 
Po upieczeniu studzimy na kratce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz