Makaron pełnoziarnisty z brokułem i migdałami

Składniki:

  • 150 g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego
  • 100 g ugotowanego brokuła
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • parmezan

Zagotowujemy wodę na makaron. Kiedy będzie wrzała dodajemy makaron i gotujemy około 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy płatki migdałów. Podsmażamy na złoty kolor. Różyczki ugotowanego brokuła dzielimy na małe części i łączymy ze składnikami na patelni, dodajemy drobno pokrojone listki szałwii. Mieszamy, dodajemy odcedzony i ugotowany makaron. Całość doprawiamy i podajemy posypane startym parmezanem.




3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, ciekawa jestem jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście bardzo lubię brokuł połączony z fetą. :)
    A uprażone płatki migdałowe wprost ubóstwiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Muszę zrobić taki obiadek w najbliższym czasie :>

    OdpowiedzUsuń