Składniki:
- 350 g maki orkiszowej jasnej
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 laski wanilii
- 1 żółtko
- 250 g masła
- 2 garści płatków owsianych
- 1 garść rodzynek
- 2 garści siemienia lnianego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i szatkujemy nożem. Wsypujemy cukier, dodajemy żółtko i nasionka wanilii. Zagniatamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy z ciastem. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo i wykrawamy kółka np. szklanką. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20-25 minut. Po ostygnięciu przechowujemy w pojemniku.


Zrobię chłopakowi:).
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńJa też :) pozdrawiam ciepło :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń