Ciasteczka z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i rodzynkami


Składniki:
  • 350 g maki orkiszowej jasnej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 żółtko
  • 250 g masła
  • 2 garści płatków owsianych
  • 1 garść rodzynek
  • 2 garści siemienia lnianego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i szatkujemy nożem. Wsypujemy cukier, dodajemy żółtko i nasionka wanilii. Zagniatamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy z ciastem. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo i wykrawamy kółka np. szklanką. Układamy na papierze do pieczenia i  pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20-25 minut. Po ostygnięciu przechowujemy w pojemniku.







4 komentarze: