- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki sody
- 100 g cukru trzcinowego
- paczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 150 g masła
Składniki nadzienia:
- około 1 kg jabłek
- około 300 g cukru trzcinowego
- Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Masło siekamy nożem razem z mąką. Jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym miksujemy, dodajemy do mąki i posiekanego drobno masła. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z 2/3 ilości ciasta rozwałkowujemy placek i wykładamy nim foremkę.
- Użyłam okrągłej foremki o średnicy 24 cm.
- Spód zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200C.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy, aż będą miękkie. Nakładamy na podpieczone ciasto.
- Z pozostałej części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy na wierzchu w formie kratki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 30 minut.
Szarlotka najlepsza na drugi dzień po upieczeniu :)



świetnie wygląda:) pycha! uwielbiam szarlotki:)
OdpowiedzUsuńpiękna szarlotka :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
to fakt :) zapraszam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń