Szarlotka popularna

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • paczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 150 g masła

Składniki nadzienia:
  • około 1 kg jabłek
  • około 300 g cukru trzcinowego

  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Masło siekamy nożem razem z mąką. Jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym miksujemy, dodajemy do mąki i posiekanego drobno masła. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z 2/3 ilości ciasta rozwałkowujemy placek i wykładamy nim foremkę. 
  2. Użyłam okrągłej foremki o średnicy 24 cm.  
  3. Spód zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200C. 
  4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy, aż będą miękkie. Nakładamy na podpieczone ciasto.  
  5. Z pozostałej części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy na wierzchu w formie kratki.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 30 minut. 
Szarlotka najlepsza na drugi dzień po upieczeniu :)













3 komentarze:

  1. świetnie wygląda:) pycha! uwielbiam szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna szarlotka :)))
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. to fakt :) zapraszam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń