Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami

 Jeśli znudziły się Wam kanapki na drugie śniadanie zróbcie  smaczne muffiny z młodą cukinią i suszonymi pomidorami. Takie muffinki z pewnością sprawdzą się też w podróży czy jako przekąska na domówce.


Składniki:
  • 350 g maki orkiszowej jasnej
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 cukinia
  • 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • około 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 3 szczypty soli
  • pieprz świeżo zmielony

 Mąkę mieszamy razem z sodą i przyprawami. Dodajemy kefir, jajka, olej. Miksujemy na gładka masę. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na małe kawałki. Startą cukinię i pokrojone pomidorki dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką. Na koniec wsypujemy świeżo straty parmezan. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez 30 minut.



2 komentarze:

  1. kumbia3/02/2013

    Ojej to nie tylko pysznie wygląda, ale też brzmi... no i samo zdrowie! Nawet to, że są na oleju rzepakowym to lepiej niż na maśle - zdrowiej dla serca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który ma intensywny, złocisty kolor, dzięki któremu przygotowywane potrawy i ciasta nabierają ciekawszej barwy :)

      Usuń