Składniki:
- 350 g maki orkiszowej jasnej
- 250 ml kefiru
- 2 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 cukinia
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki startego parmezanu
- około 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczka kminku
- 3 szczypty soli
- pieprz świeżo zmielony
Mąkę mieszamy razem z sodą i przyprawami. Dodajemy kefir, jajka, olej. Miksujemy na gładka masę. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na małe kawałki. Startą cukinię i pokrojone pomidorki dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką. Na koniec wsypujemy świeżo straty parmezan. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez 30 minut.
Ojej to nie tylko pysznie wygląda, ale też brzmi... no i samo zdrowie! Nawet to, że są na oleju rzepakowym to lepiej niż na maśle - zdrowiej dla serca :)
OdpowiedzUsuńUżywam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który ma intensywny, złocisty kolor, dzięki któremu przygotowywane potrawy i ciasta nabierają ciekawszej barwy :)
Usuń