Składniki na ciasto:
- 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego drobnego
- 100 g miękkiego masła
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Brzegi kleimy na wysokości około 2 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki nadzienia:
- 3 pomarańcze
- około 50 g płatków migdałowych
- cukier trzcinowy około 14 łyżek
- Pomarańcze zalewamy wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut. Wyjmujemy i po ostygnięciu obieramy ze skórki.
- Skórkę drobno siekamy, smażymy z sześcioma łyżkami cukru i łyżką wody do momentu, aż cukier się rozpuści i zeszkli.
- Pomarańcze kroimy w kawałki i smażymy z pozostałym cukrem do momentu , aż syrop zacznie gęstnieć i zredukuje swoją objętość. Dodajemy połowę skórek z pomarańczy i mieszamy. Pozostałą skórkę pomarańczową wykorzystamy do ozdabiania mazurka.
- Płatki migdałów podsuszamy w piekarniku do zrumienienia.
- Na ciasto nakłady pomarańcze w syropie. Posypujemy płatkami migdałów. Ozdabiamy wg uznania skórką z pomarańczy, pomarańczami czy polewą czekoladową.
Polewa:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody


piękny mazurek:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)cieszę się, że Ci się podoba :)
OdpowiedzUsuń