Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie

Święta coraz bliżej dlatego też upiekłam mazurka z pomarańczami :) jest słodki jak na mazurka przystało, kolorowy i pachnący...a jego aromat rozchodzi się po całym domu. Wsadziłam go na noc do lodówki. Schłodzony smakuje jeszcze lepiej.


Składniki na ciasto:
  •  250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 100 g miękkiego masła

Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Brzegi kleimy na wysokości około 2 cm. Nakłuwamy widelcem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.


Składniki nadzienia:
  • 3 pomarańcze
  • około 50 g płatków migdałowych
  • cukier trzcinowy około 14 łyżek

  1. Pomarańcze zalewamy wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut. Wyjmujemy i po ostygnięciu obieramy ze skórki. 
  2. Skórkę drobno siekamy, smażymy z sześcioma łyżkami cukru i łyżką wody do momentu, aż cukier się rozpuści i zeszkli.
  3. Pomarańcze kroimy w kawałki i smażymy z pozostałym cukrem do momentu , aż syrop zacznie gęstnieć i zredukuje swoją objętość. Dodajemy połowę skórek z pomarańczy i mieszamy. Pozostałą skórkę pomarańczową wykorzystamy do ozdabiania mazurka.
  4. Płatki migdałów podsuszamy w piekarniku do zrumienienia.
  5. Na ciasto nakłady pomarańcze w syropie. Posypujemy płatkami migdałów. Ozdabiamy wg uznania skórką z pomarańczy, pomarańczami czy polewą czekoladową.


Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
  •  2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody 













2 komentarze: