- 300 g maki orkiszowej jasnej
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 1 żółtko
Składniki pozostałe:
- 1/2 szklanki wody
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu
- około 70 g ciemnego kakao najlepiej DecoMorreno
- 6 łyżek rumu
- 120 g masła
- wiśnie z konfitury
- około 50 g płatków migdałowych
- Z mąki, cukru, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i układamy ciasto na blasze. Formujemy brzegi mazurka na wysokość około 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
- Teraz przygotowujemy polewę. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą. gotujemy, aż cukier się rozpuści i dodajemy ocet. Gotujemy pod przykryciem do momentu, kiedy lukier będzie spływać z łyżki w postaci "nitki" i dodajemy rum oraz kakao. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Cały czas uważamy, aby się nie przypaliła. Następnie do polewy dodajemy masło i ucieramy na gładką masę.
- Mazurka wypełniamy wiśniami i polewą, a następnie na wierzchu posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pozostawiamy do ostudzenia.
- Wykorzystałam formę do tarty, której średnica środka to 27 cm.

wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuń