Mazurek na kruchym cieście z wiśniami, polewą czekoladową i płatkami migdałów

 Składniki na ciasto:
  • 300 g maki orkiszowej jasnej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 1 żółtko

Składniki pozostałe:
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu 
  • około 70 g ciemnego kakao najlepiej DecoMorreno
  • 6 łyżek rumu
  • 120 g masła
  • wiśnie z konfitury
  • około 50 g płatków migdałowych

  1. Z mąki, cukru, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i  układamy ciasto na blasze. Formujemy brzegi mazurka na wysokość około 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. 
  2. Teraz przygotowujemy polewę. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą. gotujemy, aż cukier się rozpuści i dodajemy ocet. Gotujemy pod przykryciem do momentu, kiedy lukier będzie spływać z łyżki w postaci "nitki" i dodajemy rum oraz kakao. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Cały czas uważamy, aby się nie przypaliła. Następnie do polewy dodajemy masło i ucieramy na gładką masę. 
  3. Mazurka wypełniamy wiśniami i polewą, a następnie na wierzchu posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Wykorzystałam formę do tarty, której średnica środka to 27 cm.









 


1 komentarz: