Zapraszam Was na świetne danie łączące w sobie słodki smak rodzynek, ostrość curry i pieprzu, kwasowość soku z świeżo wyciskanej cytryny i delikatność bakłażana. Niestety zabrakło mi oleju rzepakowego i oliwy, więc tym razem zamiast jednego z nich użyłam masła, co oczywiście nie pogorszyło smaku potrawy :)
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 duży bakłażan
- 1 szklanka ryżu risotto
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 2 garści rodzynek
- 1/2/ szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulkę oraz jej zielona część. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan, ryż, solimy i zalewamy całość wodą. Gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć, dodajemy śmietankę i rodzynki, jeszcze chwile dusimy, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy sokiem z cytryny, przyprawą curry, solą i pieprzem. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz