Risotto z bakłażanem i rodzynkami

Zapraszam Was na świetne danie łączące w sobie słodki smak rodzynek, ostrość curry i pieprzu, kwasowość soku z świeżo wyciskanej cytryny i delikatność bakłażana. Niestety zabrakło mi oleju rzepakowego i oliwy, więc tym razem zamiast jednego z nich użyłam masła, co oczywiście nie pogorszyło smaku potrawy :)

 Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka ryżu risotto
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 2 garści rodzynek
  • 1/2/ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulkę oraz jej zielona część. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan, ryż, solimy i zalewamy całość wodą. Gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć, dodajemy śmietankę i rodzynki,  jeszcze chwile dusimy, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy sokiem z cytryny, przyprawą curry, solą i pieprzem. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz