Ciasteczka orkiszowe na mleku z siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • 6 szklanek mąki orkiszowej 750
  • 250 g margaryny (Palma)
  • 2 żółtka
  • szklanka rodzynek
  • szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • zimne mleko
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1,5-2 szklanki cukru trzcinowego
Do miski wsypujemy mąkę, margarynę szatkujemy drobno. Dodajemy suche składniki, żółtka i śmietankę. Zagniatamy. Następnie wlewamy stopniowo tyle mleka aby połączyć wszystkie składniki. Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez niecałe 25 minut, w zależności od grubości ciasteczek. 





6 komentarzy:

  1. śliczne i zapewne przepyszne. uwielbiam takie zdrowe przekąski do herbatki (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe ciasteczka :) I wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i pyszne - duet idealny :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń