Amoniaczki

Kiedy byłam małą dziewczynką, moja mama często piekła amoniaczki, nadając im kształt przepuszczając przez maszynkę do mielenia :) kiedyś pokuszę się o zrobienie ich tą metodą  :) poniżej  zmodyfikowany na moje potrzeby przepis na amoniaczki z dawnych lat.

Składniki:
  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki płaskie amoniaku (kwaśny węglan amonu)
  • wanilia lub aromat waniliowy
Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Do ciepłego mleka wsypujemy amoniak i dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami oraz wanilią. ciasto dokładnie wyrabiamy. Gdy jest za lekkie dodajemy odrobinę mąki. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką okrągłe ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C  przez około 20 minut.

5 komentarzy:

  1. A to nie są biszkopty?:)
    Smak:)

    pozdrawiam,
    Ania
    www.spinkiiszpilki.blogspot.com :)
    Obserwuję tego bloga, bo wygląda apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) nie biszkopty choć faktycznie tak wyglądają :)

      Usuń
  2. Justyna Piotrowska11/27/2013

    Bardzo fajne ciasteczka:) Siła w prostocie! :) Ciągle miło wspominam Twoje smaczne wizytówki Aniu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo i cieszę się,że Ci smakowały :)

      Usuń