OCET Z KONICZYNY BIAŁEJ i jej właściwosci



Czy to możliwe, że można uzyskać smaczny i pachnący domowy ocet z koniczyny białej? Ależ tak! 

Zbieramy koniczynę na łąkach z daleka od dróg i zanieczyszczeń. Można zbierać same kwiaty jak również z łodyżkami, gdyż cała roślina jest jadalna. Umieszczamy je w wyparzonym słoiku, zalewamy kwiaty wodą z cukrem, tak aby wszystkie kwiaty były pod wodą.  Możemy włożyć na górę pustą szklaneczką lub mały słoik, aby kwiaty nie wypływały, i przykrywamy ściereczką.


Na 250 ml przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego.

Całość pozostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 7 dni. codziennie mieszamy i pilnujemy, aby nie wytworzyła się pleśń.
Sami możemy regulować ostrość naszego octu, przedłużając jego fermentację. Po tym czasie otrzymany ocet przecedzamy przez gazę. Przelewamy do czystych, wyparzonych buteleczek i przechowujemy w chłodnym miejscu, np. w lodówce.


          Właściwości koniczyny białej 

Koniczyna biała zawiera flawonoidy (głównie izoramnetynę), olejek eteryczny, karotenoidy, witaminy (tiaminę, kw. askorbinowy, ryboflawinę, tokoferol, fitochinony i in.), kumaryny, sole mineralne: sód - 0,4 g/kg, potas - 23 g/kg, magnez - 3,6 g/kg, wapń - 16,7 g/kg, fosfor - 3,3 g/kg, chlor - 4,3 mg/kg, krzem - 1 mg/kg, żelazo - 218 mg/kg, mangan - 58 mg/kg, miedź - 9,5 mg/kg, molibden - 0,8 mg/kg, cynk - 32 mg/kg, kobalt - 180 ug/kg s.m., glikozydy cyjanogenne - 0,015-0,039%, saponiny, chlorofil.

Wyciąg z białej koniczyny działa moczopędnie, odżywczo, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, wzmacniająco, wykrztuśnie, żółciopędnie, odkażająco; reguluje wypróżnienia, miesiączkowanie i metabolizm, oczyszcza krew ze szkodliwych substancji; wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo; przyśpiesza gojenie się ran, zapobiega wypadaniu włosów.

1 komentarz: