Faworki z migdałami i miodem

 Potrzebujemy:
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki rumu
  • 50 ml śmietany 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko  
  • olej rzepakowy 
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z sodą i ze zmielonymi płatkami migdałów; dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko, żółtko, śmietanę oraz rum. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 
Następnie dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 1 mm.
Wykrawamy paseczki o wymiarach około 3 cm na 8 cm. Na środku wycinamy dziurkę przez, którą przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy w garnku na głębokim oleju, na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiernej ilości tłuszczu. Polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem trzcinowym zmielonym na puder.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz