Pulpeciki w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym

Składniki:
  • 0.5 kg mięsa mielonego wołowego
  • o.5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startej bułki
  • sól
  • pieprz
  • mąka orkiszowa jasna
  • olej rzepakowy
  • pęczek koperku
  • 200 gr śmietany 18%
  • 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej jasnej
 Mięso mieszamy z jajkami, bułką tartą , solą i pieprzem. Formujemy kuleczki,  obtaczamy je w mące orkiszowej i lekko podsmażamy na patelni. Wkładamy je do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno koperek;
przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy ze dwie chochelki wody spod klopsów. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Klopsiki podajemy z makaronem orkiszowym np. trzy kolory. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz