Sola w sosie śmietanowo-ziołowym
Składniki:
- 3 duże płaty Soli (ja miałam mrożone)
- 1 cytryna
- około 2 szklanek śmietanki kremówki
- około 1 szklanki jogurtu greckiego
- odrobiona masła
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- gałązka świeżego majeranku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Płaty ryby skrapiamy sokiem z połówki cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na nie filety. Kremówkę mieszamy razem z jogurtem i mąką. Dodajemy posiekane drobno zioła i sok z pozostałej cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy starty ser. Zalewamy rybę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. około 200 C przez 35 minut.
Podajemy z ziemniakami, frytkami i surówkami.
pyszna rybka:)
OdpowiedzUsuń