Sola w sosie śmietanowo-ziołowym

Składniki:
  • 3 duże płaty Soli (ja miałam mrożone)
  • 1 cytryna
  • około 2 szklanek śmietanki kremówki
  • około 1 szklanki jogurtu greckiego
  • odrobiona masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • gałązka świeżego majeranku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól 
  • pieprz
  Płaty ryby skrapiamy sokiem z połówki cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na nie filety. Kremówkę mieszamy razem z jogurtem i mąką. Dodajemy posiekane drobno zioła i sok z pozostałej cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy starty ser. Zalewamy rybę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. około 200 C przez 35 minut.
Podajemy z ziemniakami, frytkami i surówkami.

1 komentarz: