Zupa dyniowa z cieciorką na ostro

Składniki:

  • 1/2 około 5 kilogramowej dyni
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • 1 puszka cieciorki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka  mielone, ostrej papryki
  • sól, pieprz
Dynię myjemy i obieramy ze skórki, następnie wydrążamy środek i kroimy w duże kostki.
Przygotowujemy wywar warzywny, chyba, że chcemy oszczędzić na czasie, tak jak ja to zrobiłam, rozpuszczamy w gotującej się wodzie kostki bulionowe. Używam tych ekologicznych, bez glutaminianu. Do wywaru wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cieciorkę i miksujemy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na jednolity krem. Dodajemy paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie zagotowujemy. Podajemy z grzankami, startym parmezanem i keksem śmietany.



Akcja Zupa Krem

2 komentarze:

  1. Hm, chętnie spróbuję- tyle dyni się u rodziców wyhodowało, że trzeba szukać najróżniejszych pomysłów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja dynia też wyhodowana :) jak na razie niestety jedna....

      Usuń