- 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g maki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- około 80 ml wody
Mąki przesiewamy na stolnicę lub do miski. Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wody. Ilość wody zależna jest od wielkości jaj. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Rozwałkowane pozostawiamy do przeschnięcia. Następnie kroimy je w pasy o szerokości około 4-5 cm i w cieniutkie paseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce, aby przesechł. Jeśli chcemy przechowywać makaron musimy go dokładnie wysuszyć.
Gotujemy w dobrze osolonej wodzie przez około 3 minuty.
Próbowałam makaron swego czasu zrobić w maszynce z telezakupów manko. Nigdy więcej! Jak domowy makaron to tylko ręcznie! :)
OdpowiedzUsuńA ja nie raz zastanawialam się nad kupnem maszynki do mskaronu.....póki co jeszcze nie kupilam.
Usuń