Ponieważ mamy sezon na szparagi to i ja postanowiłam wykorzystać te warzywa w swojej kuchni ;) przygotowałam danie lekkie i pożywne oraz bogate w witaminy i mikroelementy. Kolorowe i smaczne. Dorzuciłam do tego młodą cukinię, odrobinę oleju lnianego i żeby danie nabrało kolorów, paprykę chili, której związki w niej zawarte stymulują krążenie i zwiększają termogenezę organizmu.
Składniki:
150 g ugotowanego makaronu orkiszowego pełnoziarnistego
100 g zielonych szparagów
150 g cukinii
1 papryka chili
2-3 ząbki czosnku
Pół natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego
Sól
Pieprz
100 g zielonych szparagów
150 g cukinii
1 papryka chili
2-3 ząbki czosnku
Pół natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego
Sól
Pieprz
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy zgrubiałe końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i jeszcze na pól. Lekko solimy i odstawiamy, aż cukinia puści soki. Następnie cukinię delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i gotujemy przez około 3 minuty w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny. Olej lniany mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do niego ugotowany makaron, cukinię, ugotowane i pokrojone szparagi, posiekaną natkę, drobno pokrojoną papryczkę.
Porcja dla 1-2 osób.
zdrowe kolorowe danie:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuń