- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2/3 kostki masła
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 garści łuskanych pestek z dyni
- 4 łyżki płatków orkiszowych
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Jajka myjemy, rozbijamy i dodajemy do nich cukier, a następnie miksujemy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką i masłem. Szybko wyrabiamy. Wsypujemy pestki z dyni i płatki orkiszowe. Łączymy z ciastem. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i wykrawamy szklanką koła. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez 20 minut.
Jak ja uwielbiam takie ciastka!
OdpowiedzUsuńja też :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Bardzo chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuń