Tarta ze smażonym mango, serkiem mascarpone i kokosem "I"

Urodziny moich chłopców świętujemy przez kilka dni, w dniach ich urodzin (różnica dwóch dni w kalendarzu) i w dni kiedy przychodzą goście. Z tej okazji staram się zrobić coś dobrego, żeby każdemu smakowało, nawet dzieciom :) Poniżej podaję przepis na tartę ze smażonym mango, serkiem mascarpone i kokosem, natomiast w innym poście znajdziecie przepis na tartę ze świeżymi figami, z serkiem ricotta i brie oraz orzechami włoskimi prażonymi w miodzie.

Składniki ciasta:
  • 200 g maki jasnej orkiszowej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g masła

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny do schłodzenia.

Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie formę do tarty. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. groch, fasolę aby ciasto upiekło się płasko. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 20 minut. Zdejmujemy papier i  pieczemy jeszcze przez 10 minut.

  
Składniki na masę serową:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z cukrem i serkiem.

Pozostałe składniki:
  • 2 sztuki mango
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • wiórki kokosowe

Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki, kroimy w niewielkie kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy nasionka wanilii i cukier. Smażymy w rondelku przez około 8 minut, do miękkości. Pozostawiamy do ostudzenia.

Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie mango i masę serową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce.



1 komentarz: