Roladki z kurczaka z serem i szynką parmeńską

Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 plasterki dowolnego żółtego sera
  • 4 plasterki szynki długo-dojrzewającej
  • sól
  • pieprz 
  
Piersi z kurczaka myjemy. Rozcinamy wzdłuż do 2/3 długości i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem z obydwu stron. Układamy po jednym plasterku szynki i sera, składamy i zwijamy. Łączymy wykałaczkami. Piersi podsmażamy na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy odrobina wody, 
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i dusimy przez 45 min w 200C. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie.




Jako dodatek do roladek przygotowałam  
brązowy ryż z pomidorami.

Składniki:
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • kostka bulionowa bez glutaminianu
  • pęczek zielonej pietruszki 

  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy stale mieszając przez 2-3 minuty. Wsypujemy ryż. Zalewamy wodą i rozpuszczamy kostkę bulionową. Ryż gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu przez około 40 minut, w razie potrzeby dolewając wody. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Pomidory i pietruszkę dodajemy do ryżu na około 10 minut przed końcem duszenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



 


 

1 komentarz: