- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki masła
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- mleko
- sok i skórka otarta z 1 cytrryny
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej amoniak, mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku. Do mąki wlewamy utarte jajka z cukrem, nastepnie roztopione masło. Dokładnie mieszamy. W razie konieczności dodajemy tyle mleka, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką okragłe ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez około 15 minut (na złoty kolor).
Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
pycha amoniaczki:D
OdpowiedzUsuńZrobię mężowi:).
OdpowiedzUsuń