Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- 3 średnie banany
Mąkę mieszamy z sodą. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i nadal ucieramy na gładka masę. Do masy wsypujemy stopniowo po łyżce mąki. Mieszamy na jednolitą masę. Banany obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160C przez 45-55 minut.
Można zrobić na święta ;)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę :)
UsuńDziekuje za fajny przepis. Babka wyszla przepyszna a szczegolnie bardzo smakowala dziecia. Dodaje do moich ulubionych przepisow.
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńJestem taką fanką bananów i ciasta bananowego... muszę zrobić Twoją babkę!
OdpowiedzUsuńA czy jak zblenduje banany to wyjdzie mi baba? :P
OdpowiedzUsuń