Kruche ciasteczka z makiem

Składniki:
  • 550 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 kostka masła
  • 150 g cukru trzcinowego drobnego
  • 4 jajka
  • 2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g suchego maku
  • 150 ml mleka

Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z sodą, makiem, cukrem i otartą skórką z cytryn. Następnie dodajemy miękkie masło i szatkujemy je drobno nożem. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy żółtka do pozostałych składników i wyrabiamy, w miedzy czasie wlewając mleko. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy kwiatuszki. Układamy na pergaminie i smarujemy z wierzchu białkiem. Posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 200C przez 20 minut.



Risotto z bakłażanem i rodzynkami

Zapraszam Was na świetne danie łączące w sobie słodki smak rodzynek, ostrość curry i pieprzu, kwasowość soku z świeżo wyciskanej cytryny i delikatność bakłażana. Niestety zabrakło mi oleju rzepakowego i oliwy, więc tym razem zamiast jednego z nich użyłam masła, co oczywiście nie pogorszyło smaku potrawy :)

 Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka ryżu risotto
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 2 garści rodzynek
  • 1/2/ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulkę oraz jej zielona część. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan, ryż, solimy i zalewamy całość wodą. Gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć, dodajemy śmietankę i rodzynki,  jeszcze chwile dusimy, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy sokiem z cytryny, przyprawą curry, solą i pieprzem. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem.



Krem pomarańczowy z wódką

Składniki:
 
 - 2 pomarańcze
- 4 żółtka
- 150 g cukru trzcinowego drobnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 350 ml śmietanki kremówki 36%
- 60 ml czystej wódki

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy alkohol, sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę otartą z jednej pomarańczy i wanilię. Śmietankę ubijamy i łączymy z masą z żòłtek oraz z przestudzoną żelatyną. Krem  przelewamy do salaterek i pozostawiamy w lodówce do stężenia. Ja na chwilę umieszczam go w zamrażalniku. Smacznego :)


Filet z kurczaka w sosie śmietanowym z czerwoną papryką

Dzisiaj na obiad przygotowałam szybką i prostą potrawkę z kurczaka, którą możemy podać np. z brązowym ryżem.

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki
  • 4 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki   
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz 

Podwójny filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Czerwoną paprykę myjemy, wydrążamy środek, drobno kroimy i układamy na filecie, a obrane ząbki czosnku w całości.  Śmietankę mieszamy  trzepaczką razem z przyprawami i mąką, tak aby nie było grudek. 
Zalewamy kurczaka. Dusimy przez 40 minut w 160 C.


Makaron pełnoziarnisty z brokułem i migdałami

Składniki:

  • 150 g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego
  • 100 g ugotowanego brokuła
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • parmezan

Zagotowujemy wodę na makaron. Kiedy będzie wrzała dodajemy makaron i gotujemy około 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy płatki migdałów. Podsmażamy na złoty kolor. Różyczki ugotowanego brokuła dzielimy na małe części i łączymy ze składnikami na patelni, dodajemy drobno pokrojone listki szałwii. Mieszamy, dodajemy odcedzony i ugotowany makaron. Całość doprawiamy i podajemy posypane startym parmezanem.




Makaron pełnoziarnisty 2-jajeczny

Składniki:

  • 250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g maki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • około 80 ml wody

Mąki przesiewamy na stolnicę lub do miski. Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wody. Ilość wody zależna jest od wielkości jaj. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Rozwałkowane pozostawiamy do przeschnięcia. Następnie kroimy je w pasy o szerokości około 4-5 cm i  w cieniutkie paseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce, aby przesechł. Jeśli chcemy przechowywać makaron musimy go dokładnie wysuszyć. 
Gotujemy w dobrze osolonej wodzie przez około 3 minuty.

Pasztet drobiowy

 Pasztet, który upiekłam jest lekki, nietłusty i delikatny. Moim zdaniem jest idealny dla małych dzieci i osób, które nie mogą jeść rzeczy ciężkostrawnych. W przygotowaniu jest nieskomplikowany. A przygotowując go jednocześnie możemy ugotować sobie rosołek.

 Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • udziec z indyka (około 800 g)
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • duża cebula
  • 5-6 listków 
  • kilka nasion ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  •  około 2 szczypty zmielonego imbiru
  • 4 jajka
 
  1. Mięso oczyszczamy i zalewamy zimną wodą (ja użyłam 3 litry ponieważ robiłam bulion). 
  2. Dodajemy ziele i liście laurowe, pieprz świeżo zmielony i odrobinę soli. Warzywa obieramy. Cebulkę podpalamy na ogniu i  wszystkie wrzucamy do mięsa.
  3. Kiedy mięso jest miękkie i odchodzi od kości, wyjmujemy je razem z warzywami i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy dwa razy. 
  4. Do zmielonej masy dodajemy sól (ja dodałam 2 łyżeczki), pieprz, gałkę muszkatołową i imbir. Całość mieszamy. Sprawdzamy czy mięso jest odpowiednio przyprawione i mieszamy z jajkami. 
  5. Przekładamy do foremek. Można użyć jednorazowe, aluminiowe. Tutaj odpowiednie były 3 sztuki o wymiarach 8/18 cm.Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, do momentu, aż wierzch lekko się zrumieni, a brzegi odejdą od formy. Ja piekłam przez około godzinę w temp.180 C, pod koniec zwiększyłam temp. do 200C.
  6. Po upieczeniu, kiedy pasztet będzie letni, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 


 
 
 
Dzisiaj pierwsze ognisko i pierwsze pieczenie kiełbaski. ....nie mogłam inaczej spędzić tak pięknego popołudnia  niż aktywnie na działce :) na świeżym powietrzu :)

Ciasteczka półkruche na oleju rzepakowym

 Poniżej zamieściłam przepis na ciasteczka trochę inne niż dotychczas, gdyż nie zawierają w swoim składzie masła lecz olej rzepakowy. W smaku są bardzo naturalne, chrupiące i średnio-słodkie.


Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • około 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody

Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą i cukrem. Następnie dodajemy jajko, olej i śmietanę. Zagniatamy dokładnie, aby ciasto było jednolite. Takie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 cm i wykrawamy krążki o średnicy 4 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 15 minut. 









Makaron dwujajeczny

Składniki:

  • 350 g mąki jasnej orkiszowej
  • 2 jajka
  • ok 50 ml wody

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajka i wodę zagniatamy. Ilość wody zależna jest od wielkości jaj. Ciasto dobrze wyrobione powinno być lśniące i gładkie. Dzielimy je na trzy części i rozwałkowujemy cieniutko podsypując mąką i przekładając z jednej strony na drugą. Pozostawiamy do podsuszenia. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości około 4-5 cm i kroimy w cieniutkie paseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce, aby przesechł. Jeśli chcemy przechowywać makaron musimy go dokładnie wysuszyć.




Deser z twarożku z mango

Składniki:

  • 2 małe mango
  • 400 g twarogu homogenizowanego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny


  1. Mango myjemy, obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i miksujemy na jednolitą masę razem z twarożkiem, miękkim masłem i śmietanką. 
  2. Cukier trzcinowy miksujemy na puder i dodajemy do masy serowej razem ze skórką z cytryny i nasionkami z wanilii. 
  3. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i kiedy przestygnie dodajemy ją do masy. 
  4. Mieszamy i wykładamy do salaterek. 
  5. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. 
  6. Podajemy w pucharkach lub wyjmujemy na talerzyk i ozdabiamy według uznania.
 



Zupa-krem ze szpinaku z grzankami

Dziś na obiad przygotowałam zupę ze szpinaku z chrupiącymi grzankami, całość posypałam startym parmezanem. Hmm zupka pyszna, ale niestety nie udało mi się, namówić na nią dzieci. Starszy syn owszem trochę spróbował, ale na tym się skończyło. Młodszy stanowczo odmówił ;) no cóż...  Może innym razem się uda. Chociaż taki szpinak w cieście francuskim z fetą jedzą. Więc o co chodzi??? 
Za to na drugie danie z wielką przyjemnością wcinali zapiekany makaron (dwujajeczny, który wcześniej przygotowałam) z sosem pomidorowym i żółtym serem. 




Składniki:
  • 250 g młodych liści szpinaku
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • starty parmezan do posypania

Szpinak myjemy i podsmażamy na oleju. Kiedy zmięknie dodajemy go do bulionu i gotujemy około 15-20 minut. Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendujemy. Śmietankę mieszamy z mąką za pomocą trzepaczki, tak aby nie było grudek i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy, trochę zgęstnieje. Zupę podajemy z grzankami podsmażonymi na oleju i posypanymi startym parmezanem.





Grzanki z jajkiem

 Na szybkie, pożywne i chrupiące śniadanie proponuję grzanki z jajkiem sadzonym i pomidorem.  Niby to tylko jajko sadzone na jakiejś tam bułce, a jednak.... wygląda inaczej ;) Jest to dobry i prosty sposób na urozmaicenie porannego menu :) u mnie się sprawdził. 
Polecam i życzę smacznego :)

Składniki:
  • 1 bułka np.na kebaba
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • ser żółty w kostce
  • sól
  • pieprz
  • trochę oleju rzepakowego

Bułkę przekrawamy na pół i wsadzamy połówki do piekarnika, aby się zrumieniły i zrobiły chrupiące. Pomidora myjemy, kroimy w grube krążki i podsmażamy lekko na oleju. Zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy jajka sadzone. Wyjmujemy grzanki z piekarnika i kładziemy na nie  krążki pomidorów, następnie jajko sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym żółtym serem. Podajemy ciepłe.


































Wiosna na działce

   Dzisiaj rozpoczęłam pierwsze prace na działce, z czego bardzo się cieszę. ..Nie mogłam się doczekać. Teraz przekopuje grządki, grabie to co zostało po zimie, uschłe łodyżki, liście, trawę po zimie. Jednym słowem doprowadzam działeczkę do porządku :)  Kwitną już krokusy i przebiśniegi. Tulipany, hiacynty i żonkile dopiero wypuszczają zielone łodygi. Przez tak długo trwającą zimę czas kwitnienia pierwszych roślin opóźnił się.  Późno tez będziemy siać i sadzić. To nic. Należy cieszyć się, że jest coraz cieplej i że można korzystać z uroków wiosny :) p.s.jest fantastycznie :)))


Miejsce na grządki przygotowane :) 

Ciasteczka dla Ani


Wczoraj wieczorem upiekłam ciasteczka z żurawiną, rodzynkami i płatkami owsianymi, z myślą o mojej koleżance z podstawówki, z którą miałam okazję się dzisiaj spotkać po latach. Pomyślałam, że to będzie taki drobiazg ode mnie, mały prezent. Myślę, że ciasteczka jej smakowały :) tak przynajmniej mówiła ;)

Składniki:
  • 150 g mąki jasnej orkiszowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 garści rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych

Mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy miękkie masło i szatkujemy drobno nożem. Następnie dodajemy płatki, żurawinę i rodzynki oraz cukier trzcinowy, żółtka i całe jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka szklanką o grubości 1 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez 20 minut. Przechowujemy w szczelnym naczyniu.




Krem z twarogu z orzechami do naleśników

Nadzienie możemy wykorzystać do dowolnego rodzaju naleśników. ilość jest odpowiednia do około 12-14 małych naleśników o średnicy około

Składniki:
  • 500 g twarogu homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru  trzcinowego drobnego
  • 4 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy 

Twaróg rozcieramy z cukrem trzcinowym na jednolitą masę. Cukier trzcinowy możemy zmielić na puder w blenderze co ułatwi nam pracę. Dodajemy nasionka z 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy oraz zmielone orzechy. Opcjonalnie możemy dodać paczkę cukru waniliowego. Taką masą smarujemy naleśniki i zwijamy je w ruloniki. Posypujemy orzechami.



Naleśniki śmietankowe

Naleśniki są delikatniejsze i bardziej pulchne niż te robione z  tzw. ciasta podstawowego :) polecam.

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1szklanka śmietanki kremówki
  • 2 szklanki mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

Żółtka ubijamy z cukrem,  następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz stopniowo śmietankę, mleko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy naleśniki wielkości  małego talerzyka. Smażymy je powoli na niewielkim ogniu.  Podajemy posypane cukrem, polane miodem, z owocami bądź z dowolnym nadzieniem, wg uznania.
Ilość około 14 szt.



Pesto oliwkowo-migdałowe z grzankami

Składniki:
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 ziarenek pieprzu zielonego z octu
  • sól
  • pieprz 

 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze na jednolitą masę. Można dodać do smaku pieprzu i soli. Pesto z grzankami idealne na śniadanie lub domówkę :) Jest delikatne więc idealne dla każdego :)
(Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym, które nie są już pierwszej świeżości, pokroiłam i podrumieniłam na oleju rzepakowym).



  
   



Krem jagodowy

Składniki:
  • 300 g mrożonych jagód
  • 500 ml śmietany 36%
  • 5 łyżeczek cukru drobnego trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Jagody miksujemy z cukrem. Kremówkę ubijamy i łączymy z jagodami. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wrzącej wody a kiedy ostygnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy deser do pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.  Podajemy udekorowane.




 

Bułeczki orkiszowe na jogurcie z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 750 g mąki orkiszowej jasnej
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 50 g drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i siemieniem.  Drożdże rozcieramy z wodą i trzema łyżkami mąki. Kiedy wyrośnie dodajemy zaczyn i jogurt do mąki.  Całość wyrabiamy dodając jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Takie przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrośnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułki. Układamy na blasze i pozostawiamy jeszcze na około 25 minut, aby ponownie wyrosły. Smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy siemieniem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 35 minut.
.




Ryż risotto z kiełbasą i bakłażanem

Wczoraj na kolację zrobiłam szybkie danie z ryżu i jak się okazało wyszło bardzo dobre...zależało mi na wykorzystaniu składników, które akurat posiadałam w lodówce...i udało się :)

Składniki:
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 łyżka masła
  • 1 bakłażan
  •  kawałek kiełbasy swojskiej około 200 g
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  •  1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • papryka chili

Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Podsmażamy go na złoty kolor i dodajemy wodę, gotujemy. Pokrojoną w kawałki kiełbasę i bakłażana możemy osobno podsmażyć lub od razu dodać do ryżu i dusimy od czasu do czasu dolewając wodę. Następnie wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy, aż ryż będzie miękki i wlewamy kremówkę, mieszamy i w razie potrzeby redukujemy objętość.









Kruche ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe

Witajcie po przerwie :)
 dzisiaj póki co tylko przepis na ciasteczka......mam nadzieję, że nabierzecie na nie ochotę i spróbujecie upiec takie małe cudeńka :)
a miał być torcik z naleśników....

Składniki:
  • 300 g mąki jasnej orkiszowej
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • pól tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka


Do przesianej mąki dodajemy miękkie masło i drobno szatkujemy nożem. Cukier, żółtka i sok z pomarańczy miksujemy na jednolita masę, która łączymy z mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i startą czekoladę. Jeszcze raz zagniatamy. ciasto pozostawiamy w lodówce na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 0.6 cm, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez około 20 minut.