Piaskowe ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami

Składniki:
  • 250g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 mąki kokosowej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 350 g  śliwek węgierek 
(wydrążonych i przekrojonych w pół)

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą masę, dodajemy kremówkę i miękkie masło i nadal ucieramy. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją delikatnie z przesianą mąką z sodą i z ubitymi białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, a na wierzch układamy śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone możemy posypać zmielonym cukrem trzcinowym.





 

Jesiennie

To już ostatnie moje zbiory w tym roku.Jedne plony się udały inne nie, ale te właśnie doświadczenia i obserwacje pozwolą mi na ulepszanie swojego ogródka w przyszłym roku :)












Czekoladowa tarta ze smażonymi bananami, kremówką i wiórkami kokosowymi

Składniki:


  • 200 g maki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki kakao DecoMorreno
  • 2/3 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • wiórki kokosowe
  • 3 duże banany 
  • 1/2 laski wanilii
  • opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z kakaem, dodajemy masło i szatkujemy drobno nożem. Następnie dodajemy żółtko i cukier i zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim równomiernie formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem lub wykładamy papierem i grochem, i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.200C przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Banany obieramy i kroimy w plasterki. smażymy w rondelku z cukrem i nasionkami z laski wanilii do miękkości. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Do wysokiego naczynia wsypujemy Śnieżkę i wlewamy chłodna kremówkę. Ubijamy około 3-4 minuty.

Na ostudzone ciasto wykładamy masę bananowa, a następnie masę kremówki, posypujemy wiórkami kokosowymi i pozostawiamy w lodówce.




Tarta z gruszkami, serem ricotta i pleśniowym oraz migdałami prażonymi w miodzie i syropem klonowym

Składniki ciasta:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • około 3/4 kostki masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Do przesianej mąki wrzucamy masło i drobno siekamy, dodajemy żółtko i łączymy składniki. |Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy nim  równomiernie spód to tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.200C. Podpiekamy 10-15 minut.

Pozostałe składniki:
  • około 300 g sera pleśniowego (np.Coulommiers de Caractere)
  • 250 g serka ricotta
  • zmielony pieprz
  • 6 miękkich gruszek
  • 3 garści płatków migdałowych
  • kopiasta łyżka gęstego miodu naturalnego
  • syrop klonowy

 Ser pleśniowy kroimy w kawałki i mieszamy razem z serem ricotta, doprawiamy pieprzem. Masę serową kładziemy równomiernie na podpieczony spód. Gruszki kroimy w ćwiartki, obcinamy końcówki i wykrawamy gniazda nasienne. Cząstki układamy na warstwie serów. Płatki migdałowe razem z miodem prażymy na patelni około 2 minut. Przekładamy je na wierzch tarty. Całość pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Tartę podajemy ciepłą, polaną odrobiną syropu klonowego.