Składniki:
- 250g mąki orkiszowej jasnej
- 150 mąki kokosowej
- 250 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka sody
- 350 g śliwek węgierek
(wydrążonych i przekrojonych w pół)
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą masę, dodajemy kremówkę i miękkie masło i nadal ucieramy. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją delikatnie z przesianą mąką z sodą i z ubitymi białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, a na wierzch układamy śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone możemy posypać zmielonym cukrem trzcinowym.
To już ostatnie moje zbiory w tym roku.Jedne plony się udały inne nie, ale te właśnie doświadczenia i obserwacje pozwolą mi na ulepszanie swojego ogródka w przyszłym roku :)
Składniki:
- 200 g maki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki kakao DecoMorreno
- 2/3 kostki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 opakowanie Śnieżki
- wiórki kokosowe
- 3 duże banany
- 1/2 laski wanilii
- opakowanie cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z kakaem, dodajemy masło i szatkujemy drobno nożem. Następnie dodajemy żółtko i cukier i zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim równomiernie formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem lub wykładamy papierem i grochem, i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.200C przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. smażymy w rondelku z cukrem i nasionkami z laski wanilii do miękkości. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Do wysokiego naczynia wsypujemy Śnieżkę i wlewamy chłodna kremówkę. Ubijamy około 3-4 minuty.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę bananowa, a następnie masę kremówki, posypujemy wiórkami kokosowymi i pozostawiamy w lodówce.
Składniki ciasta:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- około 3/4 kostki masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Do przesianej mąki wrzucamy masło i drobno siekamy, dodajemy żółtko i łączymy składniki. |Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy nim równomiernie spód to tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.200C. Podpiekamy 10-15 minut.
Pozostałe składniki:
- około 300 g sera pleśniowego (np.Coulommiers de Caractere)
- 250 g serka ricotta
- zmielony pieprz
- 6 miękkich gruszek
- 3 garści płatków migdałowych
- kopiasta łyżka gęstego miodu naturalnego
- syrop klonowy
Ser pleśniowy kroimy w kawałki i mieszamy razem z serem ricotta, doprawiamy pieprzem. Masę serową kładziemy równomiernie na podpieczony spód. Gruszki kroimy w ćwiartki, obcinamy końcówki i wykrawamy gniazda nasienne. Cząstki układamy na warstwie serów. Płatki migdałowe razem z miodem prażymy na patelni około 2 minut. Przekładamy je na wierzch tarty. Całość pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Tartę podajemy ciepłą, polaną odrobiną syropu klonowego.