Kurczak w sosie śmietanowym pod ciastem francuskim z zielonym groszkiem i miętą

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki suszonego oregano 
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szkl wody
  • pęczek szczypiorku z cebulką
  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

Pierś myjemy i kroimy w małe kosteczki, wkładamy do miseczki i dodajemy sól,pieprz i oregano. Mieszamy. Szczypior myjemy i drobno kroimy. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy dokładnie  na złoty kolor. Dodajemy śmietankę i mąkę wymieszaną z wodą. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Całość przekładamy do prostokątnej foremki i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem lub białkiem jajka kurzego.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.200C przez 20 minut.

Zielony groszek z miętą:
  • 2 puszki zielonego groszku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 listków mięty
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Groszek odcedzamy i wsypujemy do rondelka, dodajemy olej, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprz. Podgrzewamy i dodajemy drobno pokrojone listki mięty.Chwilę dusimy. Podajemy z kurczakiem w cieście francuskim.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz